7 tips voor een goed tuinonderhoud

7 tips voor een goed tuinonderhoud

De zomer is in aantocht. We verlangen met zijn allen naar een stevige portie zon en heerlijk verkoelende drankjes. Genieten doen we het liefst van al in een prachtige tuin. Maar hoe krijg je die tuin in opperbeste conditie? Wij geven je alvast de nodige tips voor een goed tuinonderhoud.

Geen tijd om het tuinonderhoud zelf uit te voeren? Sluit dan een tuinabonnement bij een hoveniersbedrijf af. Zo kun je genieten van een mooie tuin, zonder dat je omkijken naar het onderhoud hebt.

Verticuteren

Verticuteren is de manier om je gras opnieuw te laten ademen. Beschik je zelf niet over een verticuteermachine? Stap even binnen bij het plaatselijk tuincentrum of bouwmarkt. De kans is groot dat je daar een verticuteermachine kan huren. Bovendien voorzien ze je graag van de nodige informatie en tips voor een correct gebruik.

Voeding

Voeding is van essentieel belangrijk voor een gezonde bodem. Het is daarom van belangrijk dat je je tuin voorziet van een portie meststof. Wil je een maximaal resultaat? Kies dan voor organische meststof. Deze is weliswaar duurder dan kunstmeststof, maar de resultaten op je tuin zijn vaak veel beter.

Onkruid verwijderen

Geef onkruid geen kans. Wandel je tuin even door en verwijder al het onkruid stuk voor stuk. Zo voorkom je dat het de kans krijgt om zichzelf te verspreiden. Voor het verwijderen van onkruid hoef je echter geen verdelgers te gebruiken. Dit kan prima met de hand. Bij hardnekkige soorten verwijder je het beste ook meteen de wortel.

Snoeien

Snoeien is bloeien. Je planten en bloemen in het voorjaar even netjes bijsnoeien zorgt ervoor dat ze tijdens de zomer goed bloeien en er prachtig uit zien. Zorg bij het snoeien voor het juiste gereedschap. Je doet er bovendien goed aan je gereedschap regelmatig te ontsmetten. Op die manier voorkom je overdracht van ziekte en schimmels van groen op groen.

Terras en tegels

Ook je terras heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Je doet er goed aan je terras in het voorjaar al een keertje te borstelen. Ook eventuele tegels van graspaden kunnen best borstelbeurt gebruiken. Zo veeg je zaadjes weg die later niet meer de kans krijgen zich tot onkruid te ontpoppen.

Vijver op orde

Beschikt je tuin over een vijver? Tijdens je tuinonderhoud doe je er goed aan deze ook even onder handen te nemen. Ga even na of je vissen allemaal nog in goede gezondheid verkeren en of je eventuele algenvorming moet tegen gaan. Tot slot: controleer het zuurstofgehalte van je water. Zit er te weinig zuurstof in? Breng dan een beluchtingssysteem aan en koop zuurstofplantjes.

Diversiteit

Nog een afsluitende tip: zorg voor een grote diversiteit aan bloemen en planten in je tuin. Deze helpen je plagen en ziektes tegen te gaan. Ongedierte richt zich vaak slechts op één type plant. Door de diversiteit voldoende te houden, zorg je ervoor dat je minder snel last krijg van allerlei plagen die je tuin flink aantasten.

Meer advies voor tuinonderhoud nodig? Vraag een vakkundig hoveniersbedrijf om advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *