Alles wat je moet weten over de VCA cursus

Alles wat je moet weten over de VCA cursus

Er is de voorbije jaren behoorlijk wat te doen geweest over veiligheid op de werkvloer. Dat hoeft ook niet te verbazen. Er kan namelijk worden gesteld dat er vandaag de dag steeds meer en meer sprake is van werkongevallen. Deze werkongevallen zijn op zich reeds vervelend, maar ze worden nog vervelender omdat onderzoeken vaak aantonen dat ze perfect voorkomen hadden kunnen worden. Niet zelden ligt een gebrekkige kennis van de werknemer die bij het werkongeval betrokken was dan ook aan de basis van het probleem dat zich heeft gesteld. Daar moet verandering in komen. Mede omwille van deze reden wordt er vandaag de dag door steeds meer werkgevers op gehamerd dat werknemers, zeker in onveilige sectoren, een VCA cursus dienen te volgen. Ben jij ook benieuwd wat dit type cursus nu precies allemaal inhoudt? Dat vertellen we je graag hier op deze pagina!

  1. Wat leer je met een VCA cursus?

Het volgen van een VCA cursus leert je in eerste instantie om je bewust te zijn van de veiligheid op de werkvloer. Deze kennis alleen al kan ervoor zorgen dat er ongelofelijk veel werk ongevallen voorkomen kunnen worden. Niet alleen voor werknemers is dit belangrijk, maar dat geldt zeker ook voor de werkgever. Voor deze laatste partij geldt immers dat een bedrijfsongeval niet uitsluitend heel wat kosten met zich mee kan brengen, maar ook ernstige lichamelijke schade. Wanneer je als medewerker of als leidinggevende een VCA diploma hebt behaald zal je kunnen vaststellen dat je, je bewust bent van alle relevante regelgeving op het gebied van veiligheid. Dit heeft als gevolg dat je veiligheidsbewustzijn aanzienlijk kan worden vergroot. Het gevolg hiervan is dat je niet meer zo eenvoudig uit onwetendheid bij een ongeval zal betrokken zijn. 

  1. Moet je verplicht een VCA cursus volgen? 

De logische vraag die veel mensen zich vervolgens stellen is of het nu wel of niet verplicht is om een VCA opleiding te volgen. In principe geldt in Nederland op moment van schrijven geen verplichting voor het volgen van een VCA cursus. Dit gezegd hebbende betekent dit absoluut niet dat het niet sterk is aanbevolen om dat wel te doen. De cijfers die voortvloeien uit menig aantal onderzoeken die zijn gebeurd hebben immers meer dan duidelijk gemaakt dat het merendeel van de werkongevallen het directe of indirecte gevolg is van een gebrek aan kennis. Door de kennis op veiligheidsgebied te vergroten kan er dan ook logischerwijs voor worden gezorgd dat het aantal ongevallen op de werkvloer sterk kan worden ingeperkt. Het is net hierbij dat het volgen van een VCA cursus kan helpen.

  1. Voor wie is VCA relevant?

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat het volgen van een VCA cursus vooral wordt aanbevolen voor mensen die actief zijn binnen bepaalde sectoren. Het gaat daarbij onder meer om bouwgerelateerde, maar ook om bijvoorbeeld chemische sectoren. Voor deze sectoren geldt dat de werknemers vaak in gevaarlijke of in ieder geval onveilige omstandigheden moeten werken waardoor het risico op een bedrijfsongeval relatief groot is. Toch geldt dit uiteraard ook voor andere sectoren. Heb je als werknemer het vermoeden dat ook jij zomaar eens geconfronteerd kan worden met een potentieel gevaarlijke situatie op de werkvloer en wil je, je daar tegen kunnen wapenen? Dan is het volgen van een VCA cursus altijd een goed idee.
Vind jouw gewenste VCA cursus in 3 eenvoudige stappen bij In1keerVCA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *