Alles wat je moet weten over wet- en regelgeving van kranen

Alles wat je moet weten over wet- en regelgeving van kranen

Om veiligheidsredenen is een hoog veiligheidsniveau op het gebied van hijs- en hefmiddelen essentieel. Je moet er toch niet aan denken dat de last uit je kraan valt. Deze veiligheid is uiteraard belangrijk voor jouw werknemers en omstanders. Maar het is ook een stukje zekerheid voor jou als werkgever. Maar waar vind je alle informatie rondom wet- en regelgeving? Hier lees je alles wat je moet weten over de wet- en regelgeving van kranen.

Hijsen en heffen

De veiligheid van hijs- en hefmiddelen zijn essentieel op de werkplek. Echter zijn hijsen en heffen twee verschillende onderdelen. Wat is dan het verschil? Een last die door middel van een takel omhoog is gebracht, noemen we hijsen. Bij heffen is juist gebruik gemaakt van hefwerktuigen. Echter geldt voor beide dat ze goed in order zullen zijn. Activiteiten in deze categorie├źn vallen weer onder 2 groepen.

Activiteiten boven en onder de haak

Werkzaamheden rondom heffen en hijs zijn dus onderverdeeld in 2 groepen. Maar wat is het verschil tussen activiteiten boven de haak en onder de haak? Bij boven de haak activiteit zijn standaard-typen hijskranen en hijswerktuigen gekeurd. Deze zijn aan een vaste plaats of baan verbonden. Denk hierbij aan kranen en hijswerktuigen in bijvoorbeeld fabriekshallen. Bij activiteiten onder de haak zijn andere hulpmiddelen gekeurd. Voorbeelden hiervan zijn kettingwerk, staalkabels, en sjorbanden.

De keuring van verschillende kranen

Kranen vallen dus veelal onder boven de haak activiteiten. Voorbeelden van kranen zijn portaalkranen, wandzwenkkranen, zwenkkranen en loopkranen. Dit zijn dus de standaard-type hijswerktuigen de ergens vast staan. Al deze soorten werktuigen zijn regelmatig gekeurd. Hoe frequent dit gebeurt, is afhankelijk van het soort kraan. Een wandzwenkkraan bijvoorbeeld, dient elke jaar een mechanische keuring en beproeving te doorlopen. Hetzelfde geldt voor een portaalkraan. Na de keuring krijgt de kraan aan datumsticker en een goedkeuringssticker wanneer de situatie het toelaat. Elk haar heeft ook haar eigen leur. Zo kan je snel zien in welk jaar de keuring voor het laatst heeft plaatsgevonden.

De regelgeving

In wettelijke regels is vastgesteld aan welke eisen de kraan moet voldoen tijdens een keuring. Deze richtlijnen en normen zijn op eenduidige manier te interpreteren. Deze wetten zijn tevens geïmplementeerd in de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet. Daarom dient iedereen ze na te leven. Deze richtlijnen betreffend zowel de machine als ook de arbeidsmiddelen en arbeidsomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *