De vele toepassingen van landbouwzout

De vele toepassingen van landbouwzout

Zout is niet enkel voor de keuken, maar ook voor de landbouw een belangrijke grondstof. We hebben het dan niet over consumptiezout, maar over landbouwzout (ook wel meng zout genoemd). Het heeft verschillende toepassingen, waardoor het zich erg nuttig bewijst in de veeteelt en soms ook in de akkerbouw.

Landbouwzout voor het vee

Net als mensen hebben ook veel dieren, waaronder paarden, schapen en koeien, behoefte aan zout. Het is niet enkel een goede smaakmaker, maar het zorgt er ook voor dat het vee gezond en sterk wordt en meer vlees en melk kan opleveren. Teveel zout is niet goed. Dit kan, net als bij ons, de nierfunctie verminderen. Wanneer je veevoer koopt, hoort hier de juiste dosis meng zout aan toegevoegd te zijn. Hierdoor krijgen jouw dieren niet teveel en niet te weinig binnen. Maak je je toch zorgen dat je dieren met hun rantsoen niet voldoende zout binnen krijgen, dan kun je likstenen kopen. Dieren krijgen door hieraan te likken toch nog het zout binnen dat ze anders tekort zouden komen. Sommige likstenen zijn bovendien met mineralen en spoorelementen aangevuld.

Zout voor de melkkoe

Vooral melkkoeien hebben voldoende zout nodig, want door de melkproductie kan een tekort snel optreden. Zout in het rantsoen verbetert niet enkel de algehele gezondheid, maar het verhoogt ook de vruchtbaarheid en de melkgift. Hoeveel zout een koe nodig heeft, is afhankelijk van vele factoren. Denk daarbij aan het lichaamsgewicht en de leeftijd, maar ook het drachtstadium, het lactatiestadium en de melkproductie.

Zout voor inkuilen

Als je maïs en gras wilt bewaren tijdens de wintermaanden, heeft landbouwzout ook een meerwaarde bij het inkuilen. Het geoogste gras of maïs wordt platgereden door bijvoorbeeld een tractor. Voordat de oogst luchtdicht met plastic wordt afgedekt, wordt zout over de hoop gestrooid ter conservering.

Bestrijd onkruid met zout

Veevoederzout is tot slot de perfecte onkruidbestrijder. Voor deze toepassing gebruik je het liefst zout met een grove korrel voor het beste resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *