Duurzaam ondernemen hoeft niet duur te zijn

Duurzaam ondernemen hoeft niet duur te zijn

Als ondernemer streef je ernaar om je bedrijf financieel gezond te houden. Je bent dus voortdurend op zoek naar een juiste balans tussen de inkomen en uitgaven. Enerzijds wil je ervoor zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen, anderzijds wil je het beste voor de klant. En het beste is tegenwoordig gekoppeld aan het begrip duurzaam. Want ook de klant is er steeds meer van doordrongen dat producten en diensten met oog voor duurzaamheid moeten worden geleverd. Hoewel duurzaamheid daardoor ook een soort modewoord is geworden, moet je er als ondernemer wel mee aan de slag. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat afnemers je links laten liggen. Maar duurzaam ondernemen hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, als je het slim aanpakt, kun je zelfs besparen door duurzaamheid.

  • Investeren in zonnepanelen is daar een mooi voorbeeld van. Toegegeven, die investering is in eerste instantie fors, maar na verloop van tijd betaalt zich dat terug en kun je er zelfs aan verdienen. De zon schijnt elke dag opnieuw gratis voor ons en de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet of sla je op, zodat je er later je eigen bedrijfsprocessen mee kunt voeden.
  • Soms sta je als ondernemer voor een grote uitgave, die wel noodzakelijk is, maar die zich pas over een aantal jaren terugverdient. Je kunt in dat geval overwegen of het mogelijk is om deze uitgave met iemand te delen. Misschien kun je bepaalde faciliteiten delen met andere ondernemers en zo de kosten drukken.
  • Maak gebruik van de nieuwste ontwikkelingen. Er zijn tegenwoordig allerlei slimme applicaties voor mobiele telefoons, die je kunnen helpen met geld besparen. Zo zijn er bijvoorbeeld systemen die je tips voor korting op je vaste uitgaven opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie die je de weg wijst naar het voordeligste tankstation in jouw omgeving.
  • Benut je bedrijfsruimte zo optimaal mogelijk. De kans is groot dat je, met wat simpele aanpassingen en het opnieuw indelen van de beschikbare oppervlakte, voldoende ruimte overhoudt om een deel van je bedrijfspand te verhuren aan een ander. Op die manier ben je duurzaam bezig, want je zorgt ervoor dat twee ondernemingen samen dezelfde ruimte innemen als je voorheen in je eentje deed.

Duurzaam ondernemen is vaak gewoon een kwestie van ermee aan de slag gaan. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *