Eco friendly ideeën voor thuis

Eco friendly ideeën voor thuis

Wist je dat je met een paar kleine veranderingen je huis een stuk duurzamer maakt? En dit is goed voor je portemonnee en de planeet. Win win dus. Ontdek 4 ideeën voor eco friendly wonen die weinig moeite kosten en geld besparen.

Kies vaker voor refurbished

Refurbished spullen zijn niet nieuw. Maar ze zijn zeker niet hetzelfde als tweedehands. Het verschil? Tweedehands spullen gaan direct van verkoper naar koper. Refurbished spullen gaan van verkoper naar expert en dan pas naar de koper. De expert kijkt het product grondig na en repareert waar nodig. Zo koopt de nieuwe eigenaar een product dat zo goed als nieuw is. Bovendien krijg je vaak garantie op refurbished producten, op tweedehands producten krijg je dit niet. Steeds meer mensen kiezen vaker voor refurbished producten. En dat is heel slim. Want je betaalt veel minder voor een refurbished product en er is geen nieuw productieproces nodig. Dubbel besparen dus! Veel refurbished producten zoals koelkasten, wasmachines en drogers kun je ook huren. Witgoedverhuur is zelfs nóg duurzamer dan kopen en al helemaal als je een refurbished product kiest. Ben je op zoek naar een nieuwe bank, tafel of vaatwasser? Kijk dan niet alleen naar nieuw, maar ook naar refurbished.

Verlicht je huis duurzaam

Zorg ervoor dat alle lampen in huis ledlampen zijn. Deze zijn namelijk veel zuiniger in gebruik dan gloei- of spaarlampen. Met een ledlamp bespaar je gemiddeld 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% in vergelijking met een spaarlamp.Het is niet heel moeilijk om te doen en het kost je geen duizenden euro’s. Kies wel voor led lampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigst. Maar je huis van licht voorzien kan zelfs nog zuiniger. Hoe? Doe de gordijnen open en laat natuurlijk licht en met een beetje geluk ook de zon binnen. Zo hoef je geen lamp aan te doen om goed te kunnen zien. Bovendien verwarmt de zon je huis en dat kost je helemaal niks!

Koop meer bewust

Koop bewuster en zelfs eens een tijdje niks.Een eco friendly huis is overzichtelijk en ingericht met mooie spullen die gemaakt zijn van duurzame materialen. Door je bij iedere mogelijke aankoop af te vragen of je het echt wel nodig hebt, koop je bewuster. Zo houd je dus geld over. Want je zult ontdekken dat je 8 van de 10 dingen eigenlijk helemaal niet nodig hebt Door een tijdje niks te kopen steun je nog meer de duurzame lifestyle en bespaar je zelfs nog meer. Zet het geld dat je maandelijks overhoudt opzij. Heb je toch aan het eind van het jaar een leuke 13de maand. Begin klein. Bijvoorbeeld; ‘Ik maak alles in de voorraadkast op en koop deze maand alleen nog (verse) producten als aanvulling op wat ik al in huis heb’.

Verdiep je in het energielabel

Elektrische apparaten maken ons leven een stuk makkelijker. Maar ze verbruiken veel energie. En ondanks dat wasmachines en vaatwassers lang meegaan is dat vanuit duurzaamheid niet zo gunstig. Want de energienormen zijn de afgelopen jaren in rap tempo veranderd. Dikke kans dus dat jouw wasmachine van 8 jaar oud eigenlijk helemaal niet zo zuinig is als je dacht.Hoe zuiniger in gebruik een apparaat is, hoe meer je bespaart. Dit is dus beter voor je portemonnee én het milieu. Kijk daarom altijd goed naar het energielabel en vergelijk. Dit handige hulpmiddel is er niet voor niks en het levert jou en de planeet echt iets op. Kies bewust en het liefst alleen nog maar voor apparaten met energielabel A++ of A+++. Het enige nadeel; energiezuinige apparaten zijn een stuk duurder dan niet-energiezuinige apparaten. Daarom is het goed om te weten dat je een duurzame wasmachine of vaatwasser ook kan huren. Witgoed huren is zo geregeld, voordelig en zorgeloos. Want je betaalt geen hoge aanschafkosten. Bovendien zijn service, onderhoud en reparatie vaak inbegrepen in de huurprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *