Een goede magazijninrichting is onmisbaar

Een goede magazijninrichting is onmisbaar

Hoe groot of klein je magazijn ook is, als je het niet goed inricht wordt het uiteindelijk een chaos en wordt het lastig om de boel goed te overzien. Niet verstandig, want zo kun je de spullen die je nodig hebt, goederen die klanten wellicht bij je hebben besteld, niet gemakkelijk terugvinden. Dit kan je potentieel omzet kosten, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Begin bij de basis

Het beste moment om je magazijn goed in te richten, is nog voor het moment dat je hem in gebruik neemt. Alleen dan heb je de mogelijkheid om de ruimte, die nu nog helemaal leeg is, zo effectief mogelijk in te richten. Vraag hier gerust advies bij, zeker als het de eerste keer is dat je een magazijn inricht, want dit is iets waar je bij voorkeur ervaring mee moet hebben. Een goede indeling is belangrijk, en welke indeling het beste is kan per geval verschillen. Moeten goederen vooral snel gepakt kunnen worden, of moeten zij zo compact mogelijk worden opgeslagen? De manier waarop je de processen binnen je bedrijf, en in het bijzonder binnen je magazijn wil of moet laten verlopen, bepalen voor een groot deel hoe je het magazijn gaat inrichten.

Bij een klein magazijn, bijvoorbeeld dat van een winkel, is het belangrijk om snel en gemakkelijk te kunnen zien welke goederen je nog op voorraad hebt, en van welke eventueel tekorten kunnen gaan ontstaan. Hier kun je vervolgens op inspelen door producten waar je nog (te) veel exemplaren van hebt liggen extra te promoten, terwijl je ook snel kunt zien of je een product dat juist snel verkoop bij moet bestellen. Natuurlijk houd je je voorraden ook bij in een digitaal systeem, maar deze ook een beetje in het zicht hebben kan daarnaast erg effectief zijn.

Denk groot en let op de kosten

Eigenlijk zou je bij het inrichten van je magazijn vooral moeten letten op functionaliteit, en minder op de kosten. Het is tenslotte een vitaal onderdeel van je bedrijf, dat bovenal goed moet functioneren. Zeker in de startfase van een bedrijf kan het echter nogal een kostenpost zijn om een magazijn in te richten. Een goede magazijnstelling kost nu eenmaal geld. Gelukkig zijn er ook manieren om te besparen op de kosten, zonder aan functionaliteit in te boeten. Je kunt namelijk ook heel goed kiezen voor gebruikte stellingen. Deze zijn over het algemeen nog meer dan goed genoeg voor een tweede ronde, je ziet er hooguit wat gebruikssporen op. Ondertussen kosten ze je wel een stuk minder geld dan gloednieuwe exemplaren, en dat is mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *