Grote beurt auto

Grote beurt auto

Het is algemeen bekend dat een auto eens in de zoveel tijd onderhoud nodig heeft. Een van deze onderhoudsbeurten is de grote beurt auto. Dit moet geregeld gebeuren, om complicaties te voorkomen. Een auto die kan rijden door de draaiende onderdelen. Doordat de onderdelen draaien, hebben ze smering nodig. Anders gaan de onderdelen slijten en uiteindelijk zelfs kapot. Dit kan problemen opleveren. De fabrikant van de auto heeft daarom verschillende onderhoudsbeurten (grote beurt auto en kleine beurt auto) en intervallen voorgeschreven voor auto’s. Wanneer deze uitgevoerd worden, kan het voertuig weer veilig de weg op. 

Werkzaamheden tijdens grote beurt auto

Een grote beurt auto wordt ongeveer na zo’n 20.000 gereden kilometers uitgevoerd. Wanneer een auto precies voor onderhoud moet, staat in het onderhoudsboekje dat bij de auto komt. Voor het uitvoeren van deze onderhoudsbeurt is er een grote onderhoudsbeurt checklist gemaakt. Hier staan tientallen controlepunten op die moeten worden uitgevoerd. Alle auto onderdelen worden hierbij nagelopen en gecontroleerd. Er wordt gekeken naar de werking, slijtage en eventuele beschadigingen van de onderdelen. Tevens worden alle controlepunten uitgevoerd die ook bij een APK keuring worden gedaan. Een aantal voorbeelden van standaard werkzaamheden bij een grote beurt auto:

  • verversen van motorolie
  • vervangen van oliefilter
  • vervangen van luchtfilter

De uitvoering

Het zijn niet weinig werkzaamheden die worden uitgevoerd tijdens de grote beurt auto. De monteur maakt een lijst van alle onderdelen die eventueel vervangen of gerepareerd moeten worden. De eigenaar van de auto wordt dan gebeld voor overleg. Er wordt besproken wat gevonden is en gedaan moet worden en wat de kosten gaan zijn. Aan de hand daarvan mag de eigenaar een beslissing maken over de reparaties. Pas na akkoord van de eigenaar beginnen de monteurs met de werkzaamheden.

Extra werkzaamheden

Naast de standaard werkzaamheden die worden uitgevoerd tijdens een grote beurt auto, zijn er ook nog andere, extra werkzaamheden. Deze zullen niet tijdens elke grote beurt uitgevoerd worden, maar zijn ook eens in de zoveel tijd nodig. Dit hangt af van het merk en type auto. Voorbeelden van deze extra werkzaamheden zijn: verversen van brandstoffilters, vervangen distributieriem, afstellen contactpunten, airco controleren en reinigen of het verversen van versnellingsbakolie. 

Technisch

Door de nieuwe ontwikkelingen in technologie zijn veel auto’s van binnen veranderd. Er zijn elektronische toepassingen gedaan, waardoor veel controles en reparaties vervallen en veranderen. Veel moderne auto’s hebben meer elektronica in de auto. Het werk aan auto’s wordt dus steeds minder mechanisch en steeds meer hightech.

Optijd

Het is van groot belang dat de grote beurt auto regelmatig wordt gedaan. Kom op tijd met de auto naar de garage. Zo worden een hoop problemen, onnodige werkzaamheden en geld bespaard. Werkzaamheden die gedaan worden volgens intervallen, dus bijvoorbeeld de remvloeistof of distributieriem, kunnen schade veroorzaken wanneer ze niet op tijd vervangen worden. Er kan veel roestvorming ontstaan of ernstige motorschade, waardoor de auto misschien stopt met rijden. Dit kost uiteindelijk alleen meer geld en moeite dan het had hoeven kosten. Daarom is het zo belangrijk dat de grote beurt auto wordt uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *