Help, er is ingebroken! Wat nu?

Help, er is ingebroken! Wat nu?

Een inbraak in huis heeft doorgaans grote impact op het leven van gezinnen. Het is bepaald geen fijn idee, dat er inbrekers door je woning hebben gezocht naar waardevolle spullen. Ook een inbraak in bedrijfspand kan consequenties hebben. Denk aan de diefstal van waardevolle laptops, voorraden en soortgelijke elementen in je inboedel. Daarbij kunnen inbrekers de administratie van je bedrijf overhoop hebben gehaald. Iets waar je logischerwijs liever niet aan denkt! Na een inbraak is het belangrijk om op adequate wijze te handelen. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat inbrekers nog eens terug kunnen keren om meer waardevolle spullen weg te nemen. In dit artikel lees je meer over de stappen die je dient te zetten.

Doe aangifte bij de politie na een inbraak

Allereerst is het belangrijk om de politie in te schakelen. De politie zal in veel gevallen langskomen om te bekijken of er sporen kunnen worden veiliggesteld. Om deze reden is het sterk af te raden om al te beginnen met het opruimen van de ontstane chaos. Samen met de politie zal gekeken worden hoe de inbrekers te werk zijn gegaan en welke spullen onteigend zijn. Het is belangrijk om hier een lijstje van op te stellen, om dat je de opgelopen schade vergoed wilt krijgen via de verzekeraar.

Tip: je hebt altijd een aangifteformulier nodig om schade vergoed te kunnen krijgen. Zorg dat je deze hebt, voordat je de verzekeraar inschakelt.

Bel de verzekeraar over de te zetten stappen

Nadat je aangifte hebt gedaan en de politie eventuele sporen veilig heeft kunnen stellen, is het raadzaam om de verzekeraar te benaderen. In sommige gevallen wil de verzekeraar met eigen ogen zien wat de ontstane schade is. Blijkt dit niet het geval te zijn, dan kun je zelf een aantal foto’s maken. Zo kun je op een later moment aantonen hoe je de woning of het bedrijfspand aantrof na een inbraak. Probeer hierbij gedetailleerde foto’s te maken van inbraakschade aan kozijnen, ramen, deuren en sloten. De foto’s kun je samen met een lijst van de onteigende goederen en het aangifteformulier naar de verzekeraar sturen.

Schakel een slotenmaker in voor hulp

Vervolgens is het zaak om de ontstane schade te laten herstellen. Het is afhankelijk van de exacte schade, wie je hier het beste voor in kunt schakelen. Een slot vervangen, welke geforceerd is, kun je het beste door een slotenmaker laten doen. Begin hier zelf niet aan! Het vervangen van sloten is bepaald geen eenvoudige klus. Daarbij zou je voor een verergering van de schade aan het kozijn kunnen zorgen. Overweeg ook een alarmsysteem in huis te installeren. Een slotenmaker kan je adviseren over de mogelijkheden. Het helpt je een nieuwe inbraak te voorkomen.

Naast schade aan het slot, is er mogelijk ook sprake van schade aan ruiten of kozijnen. Voor het herstel van deze schade kun je een glaszetter laten komen. De glaszetter zal bekijken of het mogelijk is om schade te herstellen. Soms is het verstandiger om het volledige kozijn te laten vervangen na een inbraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *