Hoe wordt bier eigenlijk gebrouwen?

Hoe wordt bier eigenlijk gebrouwen?

Het brouwen van bier is een heel proces. Een proces wat bestaat uit tal van verschillende stappen waarvan er een aantal kunnen worden beïnvloed, maar het grotendeel van deze stappen een natuurlijk proces betreft. Eén van deze stappen is het gisten van het brouwsel. Doordat dit een volledig natuurlijk proces is, is het niet mogelijk om dit te versnellen. Je kunt dus niet zomaar ‘even’ een biertje brouwen, want dat is dus een volledig proces. Om je een idee te geven hoe dit in z’n werk gaat, hebben we het in grote lijnen voor je uitgewerkt.

Het mouten van het bier

Wanneer je gaat beginnen met bier brouwen, is de eerste stap die zal moeten doorlopen het mouten. Mouten zorgt er namelijk voor welke smaak je uiteindelijk meegeeft aan het bier dat wordt gebrouwen. Mouten in in principe niets meer, dan een proces waarbij er van de gekozen graansoort mout wordt gemaakt. Bij bier wordt er vaak gekozen voor gerst. Niet voor niets heeft het daarom ook de bijnaam ‘gerstenat’.

Maischen

De volgende stap in het proces, dat is het maischen van het moet. Dit is niets meer, dan dat het mout in warm water wordt gedaan. Dit zorgt ervoor dat de enzymen die aanwezig zijn in het mout activeren en zorgen voor de afbraak van het zetmeel wat wordt omgezet in suikers.

Koken

De Wort, ook wel het brouwsel genoemd wat je overhoudt na het maischen wordt vervolgens gekookt. Dit koken gebeurt in grote ketels, waarna en ook hop wordt toegevoegd. De hop zorgt er op haar beurt weer voor dat de welbekende aroma’s worden toegevoegd aan het bier. Na het koken wordt het bier zo snel mogelijk terug gekoeld zodat het gistingsproces in gang kan worden gezet.

Gisten en rijpen

Na het koken dient het bier te gisten. Dit gebeurt vaak onder hoge druk en bij voorkeur op kamertemperatuur. Die duurt enige tijd en wanneer dit gereed is, kan het bier in de flessen worden gedaan. Vervolgens laat je het nog even rijpen op fles en vervolgens kun je genieten van je overheerlijke bier.

Kan ik ook zelf bier brouwen?

Waar de meeste mensen het idee hebben dat je voor bierbrouwen een enorme installatie nodig hebt, is dit allang niet meer het geval. Je kunt namelijk eenvoudig met een bierpakket die je gemakkelijk online kunt bestellen zelf bier brouwen. Het enige wat je nodig hebt, dat is

een grote pan van bij voorkeur minimaal 6 liter. Voor de rest zit alles wat je nodig hebt in het door jou bestelde bierbrouw pakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *