Koppeling vervangen

Koppeling vervangen

De koppeling is een belangrijk onderdeel in een auto, het brengt het vermogen over van een aandrijvende as naar een aangedreven as. Dit auto onderdeel is eens in de zoveel tijd ook aan vervanging toe. Als dit niet op tijd gebeurd, kan dit gevolgen hebben voor de werking van de auto. Zoals wegslippen tijdens het wegrijden met de auto of trillend koppelingspedaal. Als dit gebeurd, dan is de auto toe aan koppeling vervangen. Wanneer deze vervangen moet worden, hangt af van een aantal zaken. Er is namelijk geen vast termijn voor koppeling vervangen.

Problemen veroorzaakt door versleten koppeling

Wanneer de koppeling versleten is en er niet op tijd actie ondernomen wordt, kunnen er problemen ontstaan tijdens het rijden. De problemen die op kunnen treden bij een versleten koppeling:

  • Gas geven, maar niet versnellen
  • Wegslippen bij wegrijden
  • Koppeling moet verder op komen dan gewend
  • Auto komt traag van zijn plek
  • De motor draait ongewenst hoge toerentallen
  • Koppelingspedaal trilt
  • Krakende of ratelende geluiden bij schakelen
  • Krakende of ratelende geluiden bij wegrijden

Aan deze problemen is te merken dat de koppeling vervangen moet worden. Wacht hier niet te lang mee, want dat kan leiden tot meer en/ of grotere problemen.

Levensduur van een koppeling

De koppeling vervangen moet eens in de zoveel tijd gebeuren om problemen te voorkomen. Er staat geen vast termijn voor het koppeling vervangen. Per auto verschilt het wel hoelang een koppeling ongeveer meegaat, dit ligt onder andere aan het type auto, de bediening en de gemiddeld gereden kilometers. Gemiddeld gaat een koppeling zo’n 150.000 km tot 250.000 km mee. Bij sommige gevallen slijt een koppeling sneller, en is deze eerder aan vervanging toe. Dit is bij intensief gebruik, veel file, hard rijden en veel stadskilometers. De koppeling laten controleren bij een garage kan altijd. Laat dit doen wanneer de versnellingsbak slecht schakelt of de bediening van het koppelingspedaal zwaarder of hoger zit. Hieraan is te merken dat er misschien iets mis is met de koppeling. Wellicht moet deze vervangen worden.

Koppeling vervangen laten en de kosten

Het laten vervangen van de koppeling bij een autogarage is verstandig op tijd te doen. Als er te lang doorgereden wordt met een versleten koppeling kan dat meer problemen opleveren. Het kan zijn dat er extra reparaties gedaan moeten worden aan andere onderdelen. Dit gaat dan een hoop meer geld kosten dan alleen de koppeling. Als een van de bovengenoemde problemen opgemerkt worden bij het rijden van de auto, is het verstandig de koppeling te laten controleren.

Er kunnen ook bijkomende reparaties verschijnen. Vaak moet er tijdens het koppeling vervangen ook de transmissie olie ververst worden. Daarnaast kan het ook zijn dat de hydraulisch druklager, de krukaskeerringen, aandrijfaskeerringen, priesaskeerringen of het vliegwiel vervangen moeten worden. Bij een autogarage wordt altijd eerst toestemming van de eigenaar van de auto gevraagd voor de reparaties worden uitgevoerd.

De kosten voor het koppeling vervangen verschillen per type en model auto. Dit komt doordat elke auto anders is en het werk per auto verschilt, de versnellingsbak moet gedemonteerd worden en hier is veel tijd voor nodig. Natuurlijk hangt het ook af van de bijkomende reparaties die tijd en geld in beslag nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *