Kortsluiting thuis, wat nu?

Kortsluiting thuis, wat nu?

Heb je momenteel te maken met een kortsluiting in huis? In dit artikel vertellen we je meer over de stappen die je kunt nemen om de kortsluiting op te lossen. Het is erg belangrijk om snel te handelen. Zou je dit niet doen, dan kun je in het uiterste geval te maken krijgen met een brand in huis. Bij een kortsluiting tussen twee elektriciteitskabels kunnen vonken vrijkomen. Wanneer de vonken in isolatiemateriaal vliegen, veroorzaakt dit mogelijk een brand. Gelukkig worden elektriciteitskabels in moderne woningen zo getrokken, dat de kans op een kortsluiting erg klein is.

Ontstaan van een kortsluiting in woningen

Een kortsluiting kan op verschillende manieren ontstaan. Zo is een kortsluiting mogelijk het gevolg van vocht, wat bij elektrisch geladen onderdelen komt. Ook kan er sprake zijn van twee elektriciteitskabels, die met elkaar versmolten zijn. In zo’n geval komt de binnenzijde van de ene kabel in contact met de binnenzijde van de andere kabel. Zoals eerder beschreven werd, komen er in zo’n geval vonken vrij. Het is niet voor niets ontzettend belangrijk om de kabels op voldoende afstand van elkaar te leggen. Een versmelting van beide elektriciteitskabels wordt op deze manier voorkomen. Een elektricien kan je hier meer over vertellen en daarbij direct hulp bieden bij het leggen van elektriciteitskabels.

De gevolgen van een kortsluiting in huis

Als gevolg van een storing of kortsluiting springt de stop uit de meterkast. Wanneer je niet direct in de gaten hebt dat het om een kortsluiting gaat, zal je de gesprongen stop vervangen. In veel gevallen springt deze er direct weer uit. Voldoende reden om uit te gaan van een kortsluiting in huis! Om de stroomvoorziening te kunnen herstellen, zal de bron van de kortsluiting achterhaald moeten worden. Dit is erg lastig, wanneer je hier weinig ervaring mee hebt. Wel kun je controleren of de kortsluiting zich in een van je keukenapparaten bevindt. Onder meer de waterkoker en koffiezetmachine zijn hier gevoelig voor.

Controleer apparaten op een kortsluiting

Je controleert of er sprake is van een kortsluiting in de apparaten, door deze eerst volledig uit het stopcontact te halen. Vervang vervolgens de gesprongen stop in de meterkast, of zet de schakelaar om (afhankelijk van het type meterkast). Vervolgens beoordeel je of de stroom direct weer uitvalt. In dit geval zal de bron niet bij de apparaten liggen, maar bijvoorbeeld bij de elektriciteitskabels zelf. Sluit de apparaten vervolgens stuk voor stuk aan, om te kijken welk apparaat defect is. Vervang deze om nieuwe kortsluitingen in huis te kunnen voorkomen. Het is aan te raden om oudere apparaten preventief te vervangen om kortsluitingen en stroomstoringen tegen te gaan.

Hulp van een elektricien inschakelen

Een elektricien kan hulp bieden bij het oplossen van een kortsluiting rond elektriciteitskabels. Veel elektriciens bieden tegenwoordig een spoedservice aan. Deze spoedservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken. Zo kun je ook in de avond en zelfs nacht rekenen op hulp! Wel zo prettig, wanneer je op vrijdagavond merkt dat er sprake is van een kortsluiting in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *