Overstappen op elektrisch rijden, ja of nee?

Overstappen op elektrisch rijden, ja of nee?

Voor veel mensen blijft het een nog een controversieel punt, maak je de overstap van benzine naar elektrisch rijden of toch niet. Nu elektrische auto’s steeds meer voorkomen in ons land, en we steeds meer bezig zijn met het milieu, beginnen steeds meer autobezitters de overweging te maken om over te stappen op elektrisch rijden. Echter, ook heel veel bestuurders blijven trouw aan benzine. Waarom vraag je je af? In dit blog hebben wij enkele voor-en nadelen langs elkaar gezet omtrent benzine en elektrisch rijden.

Als je de overstap maakt naar elektrisch rijden, kom je eigenlijk gelijk best wel wat grote verschillen tegen in het gebruik. De vraag is, zijn dit offers die je moet maken of is dit alleen gewenning omdat je altijd anders gewend bent geweest? Een aantal van deze nadelen zijn als volgt.

Nadelen van elektrisch rijden

  • De aanschaf van een elektrische auto is vaak duurder dan de gemiddelde benzineauto. 
  • De afstand die je kan afleggen met een elektrische auto is tot op heden nog niet groot genoeg. De gemiddelde accuradius voor een ‘’betaalbare’’ elektrische auto is op dit moment zo’n 250 kilometer. Er zijn natuurlijk ook opties die wel meer kilometers kunnen afleggen, maar de prijs van deze elektrische auto’s ligt een stuk hoger. 
  • Dit is eigenlijk een gevolg van het nadeel hierboven. Als je accu leeg is en je dient deze op te laden neemt dit een hoop tijd in beslag. Ondanks dat je steeds meer laadpalen tegenkomt, kost dit je minstens nog een half uur in beslag voordat de accu weer tot 80% is opgeladen. Dit snelle opladen kun je gemakkelijk doen met een snelle laadkabel

De voordelen van elektrisch rijden

  • De voornaamste reden voor het aanschaffen van een elektrische auto is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Dit komt omdat elektrische auto’s tijdens het gebruik geen gassen uitstoten. 
  • Ondanks dat de aanschaf van een elektrische auto vaak duurder is, kost het rijden van een elektrische auto weer minder geld. Elektriciteit is namelijk goedkoper dan benzine. Zo kan je op lange termijn geld besparen. 
  • Een elektrische auto is qua onderdelen minder complex en heeft dan ook minder bewegende onderdelen die kunnen slijten. Daarnaast hoeft er bij een elektrische auto geen olie ververst te worden wat ook allemaal weer bespaard op de onderhoudskosten van je auto.
  • Als laatste bespaar je ook nog eens een hoop geld op de wegenbelasting. Deze is voor elektrische auto’s tot 2025 zelfs 0 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *