Scheiden en kinderen: waar moet je rekening mee houden?

Scheiden en kinderen: waar moet je rekening mee houden?

Een punt zetten achter je huwelijk is al verdrietig genoeg. Met die intentie ben je niet in het huwelijksbootje gestapt. Nog verdrietiger is het als er kinderen in het spel zijn. De kinderen moeten de tijd gaan verdelen tussen de twee ouders, en als ouder moet je altijd je kinderen enkele dagen missen. Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers met een scheiding, maar soms is het niet meer te voorkomen. Wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel?

Omgangsregeling

Er moet een omgangsregeling komen voor de kinderen. Hierin staat beschreven wie wanneer de zorg voor de kinderen op zich neemt. Maak hier samen duidelijke afspraken over. Als de kinderen oud genoeg zijn, kan je ze vragen wat ze zelf zouden willen. Welke omgangsregeling er uiteindelijk afgesproken wordt, heeft ook invloed op de alimentatie. Hebben jullie moeite om een goede regeling af te spreken? Schakel dan de hulp in van een mediator of een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Zij weten precies waar je rekening mee moet houden en wat mogelijk is.

Emoties van de kinderen

Hoe verdrietig de scheiding voor jou ook is, je zult er ook moeten zijn voor je kinderen. Zij hebben vaak niet gevraagd om een scheiding en hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen beide ouders. Verlies dus de emoties van je kinderen niet uit het oog en praat veel met ze. Geef ze een veilig en geborgen gevoel en praat over de veranderingen die er aan zitten te komen. Probeer vooral ook de positieve kanten van de scheiding te benadrukken. Merk je dat je moeite hebt om je kind de juiste begeleiding te geven? Dat is niet gek. Zelf zit je ook hoog in je emotie en je moet zelf de scheiding ook verwerken. Schroom dan niet om hulp te vragen. Er zijn genoeg professionals die je kind de juiste hulp en ondersteuning kunnen geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *