Sparen vs. beleggen: Wat is slimmer voor je aanstaande baby?

Sparen vs. beleggen: Wat is slimmer voor je aanstaande baby?

Het krijgen van een kind is misschien wel het mooiste moment van je leven. De wereld zal echt ondersteboven staan. Maar hoe zorg je er voor dat je het financieel ook leuk kan houden? In dit artikel staan twee manieren om je vermogen te vergroten: sparen en beleggen. 

Sparen

Terug naar 2008. In dat jaar vochten banken nog om je spaargeld. Een rente van 5 procent was geen uitzondering. Tegenwoordig is het een heel ander verhaal. De spaarrente is gedaald naar 0,5 procent. Daarom heeft sparen nauwelijks zin. Het lijkt er steeds meer op dat banken hun rente nog meer gaan verlagen. 

Zo heeft ING zijn spaarrente verlaagt naar 0,03 procent. Wist je dat je bij de Triodos Bank een rentetarief hebt van 0 procent? 

Hoe komt het dat de spaarrente zo laag is?

Mede komt het door het beleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. De ECB leent geld uit aan banken in de gehele Europese Unie en haalt die rente opzettelijk laag. De ECB doet dat sinds de crisis om investeringen aan te jagen. 

De Europese Unie heeft nog een ander middel waarmee zij het rente ontzettend laag houden. Dat is de depositorente. Dat is de rente die zij geven aan banken wanneer de ECB geld stalt. Die depositorente is ook ontzettend laag! Dat betekent dat het de banken dus geld kost om het spaargeld bij de Centrale Bank te parkeren. Banken hebben dus weinig tot niets aan het spaargeld en willen er dus weinig rente over betalen.

Ook de babyboomers zorgen voor een lage rente. De grote groep babyboomers consumeert de laatste jaren minder en zet meer geld weg. De jongeren zijn vrij klein en het geboortecijfer wordt in Europa steeds lager!

Conclusie

Hoe veilig sparen ook is, met een enorm lage rente en een verder dalende spaarrente in het vooruitzicht zal sparen je niet veel opleveren. Door de inflatie zal je nu al geld verliezen. En dat wordt alleen maar meer!

pink pig figurine on white surface

Beleggen

Door aandelen te kopen kan je je spaarpot aanvullen. Beleggen doe je alleen voor de lange termijn. Je zal te maken krijgen met goede en mindere periodes. Als je belegt voor de langere termijn is de kans het grootst dat je een goede rendement behaalt. Als je meer dan 10 jaar de tijd hebt om het geld terug te verdienen is het verstandig om te beleggen. Je kan zelf bepalen hoeveel risico je neemt. Beleggen is ook een mentale kwestie. Je zal akkoord moeten gaan met de risico’s die je neemt en ook moeten accepteren dat aandelen kopen niet altijd winstgevend is.

Gelukkig kan je beleggen zo ingewikkeld maken als je het zelf wilt. Banken bieden beleggen onder begeleiding aan. Ervaren fondsbeheerders proberen een zo hoog mogelijk rendement uit jouw investering te halen!

Met aandelen kopen hoef je niet in een keer al je geld kwijt te raken. Met een juiste mix van beleggingen heb je meer invloed op je risico.

Conclusie

Aandelen kopen is een stuk risicovoller dan sparen. De opbrengst zal je ook niet snel terug zien, maar door goed te verdiepen, goed je risico’s te spreiden en alleen geld in te leggen wat je kwijt kan ga je meer rendement ontvangen dan de rente over je spaargeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *