Heb jij je woning verhuurt, en zijn de bewoners met de noorderzon vertrokken? Of was jouw definitie van “bezemschoon opleveren” toch echt anders dan die van de oude huurders? Het komt regelmatig voor dat een verhuurde woning extreem vervuild wordt achtergelaten door de huurders. Of dat er een familielid komt te overlijden die in een vervuilde woning heeft geleefd. Dat is natuurlijk erg vervelend: daarom geven wij in deze blog een aantal tips voor het ontruimen van een vervuilde woning.
Ontruimingsbedrijf inschakelen of niet?
Het is vaak geen goed idee om een (extreem) vervuilde woning zelf te gaan schoonmaken. Vaak heb je te maken met extreme stank, schimmels en andere problemen. Wanneer je niet weet wat je doet, is het lastig om de vervuiling schoon te maken en vooral ook gevaarlijk. Het is daarom verstandig om een professioneel ontruimingsbedrijf in te schakelen: zij weten precies wat ze moeten doen en beschikken over de juiste materialen.
Wil je toch zelf ook wat doen?
Er zijn twee dingen die je kunt doen: de belangrijkste is ventilatie. Zet ramen, deuren en ventilatieroosters open zodat de woning goed door kan luchten. In de meeste gevallen is dit uiteindelijk niet voldoende en zal grondige reiniging en het opnieuw schilderen van muren en plafonds nodig zijn. Toch is de moeite niet voor niks: er wordt wel een hygiënischere situatie voor de ontruimers gecreëerd.
Het tweede wat je zelf kunt doen is het verwijderen van eventuele schimmels met schoonmaakazijn. Dit werkt helaas alleen in kitranden, maar ook die moeten natuurlijk goed schoongemaakt worden. Het ontruimingsbedrijf beschikt over de juiste middelen voor het schoonmaken van de muren en plafonds.
Werkwijze vervuilde woning ontruimen
Wanneer je een ontruimingsbedrijf inschakelt voor het ontruimen van een vervuilde woning, gaan zij zorgvuldig en discreet te werk.
Het ontruimen van een vervuilde woning vereist een specifieke aanpak:
- Stap 1: Ontsmetten en desinfecteren: de belangrijkste stap voor het ontruimen van vervuilde woningen is het creëren van een veilig werkomgeving.
- Stap 2: Inboedel sorteren: vervolgens kan de inboedel gesorteerd worden. Zijn deze spullen van een dierbare? Dan bepaal je te allen tijde zelf wat er met de inboedel gebeurt. Wanneer de inboedel van de huurder is, mag je dit natuurlijk ook zelf bepalen.
- Stap 3: Inladen en afvoeren van de inboedel: zodra er bepaalt is wat er met de inboedel moet gebeuren, kan het inladen en afvoeren beginnen. Kamer voor kamer wordt de woning leeggehaald.
- Stap 4: Herstel- en schoonmaakwerkzaamheden: zodra de woning leeg is, beginnen de schoonmaakwerkzaamheden. Vervuilde muren en plafonds worden opnieuw geschilderd met speciale verf. Eventuele gaten in de muren worden netjes gedicht, evenals het repareren van houten kozijnen. Het is maar net wat er nodig is.