Van rommelzolder tot opslagruimte

Van rommelzolder tot opslagruimte

Het is een feit: in veel huizen waar een zolder aanwezig is, en waar deze niet als slaapkamer in gebruik is, is de zolder de plek waar alle spullen die geen eigen plek in huis hebben belanden.

Waar laat je het?

De kerstversiering. Die tent, van die ene keer dat je ging kamperen. Knutsels van je kinderen. Dat oude servies dat altijd nog eens van pas kan komen. Souvenirs die je eigenlijk nergens in je huis kwijt kan. Oud speelgoed van je kinderen, of van jezelf. Een spiegel die ooit zo mooi in de hal hing, maar na een verbouwing of verhuizing geen nieuwe plek heeft gevonden. Skispullen, gourmetsets, gereedschap: kortom, alles dat niet echt een andere plek in huis heeft, belandt uiteindelijk in één en dezelfde ruimte: de zolder.

Nu zijn er genoeg mensen die dat eigenlijk wel prima vinden. Die zolder heeft toch geen andere functie, lekker laten liggen die spullen. Het ligt niemand in de weg, toch? Er kan echter een moment komen waarop je een beetje orde in de chaos toch kan gaan waarderen. Als je die skispullen die er ergens moeten liggen nodig hebt, maar ze door de enorme berg spullen heen onmogelijk meer kunt vinden, bijvoorbeeld. Of wanneer je de zolder toch een wat nuttigere bestemming wil gaan geven, bijvoorbeeld als werkkamer of sportruimte. Dan zit er echt niets anders op om eens flink door die lading zooi heen te gaan en, na flink te hebben weggegooid, alles netjes te ordenen en op te ruimen.

Opruimen: hoe minder, hoe beter

Bekijk je je zolder en vraag je je af hoe je alle spullen die daar liggen uiteindelijk netjes opgeruimd krijgt? Geen zorgen. Het is ook niet de bedoeling dat je álle spullen die er liggen op gaat ruimen. Een groot deel ervan kan namelijk waarschijnlijk wel weg. Ga eens kritisch door alles heen, en wees streng: alles waarvan je niet meer wist dat je het had (en je hebt het ook niet gemist) of alles dat je al minimaal 2 jaar niet hebt gebruikt doe je weg. De kans is echt héél klein dat je er ooit nog eens wat mee gaat doen.

Wat overblijft, en dat moet echt aanzienlijk minder zijn dan wat je had, ga je netjes opbergen. Je kunt een flinke stapel verhuisdozen bestellen, en deze heel systematisch in gaan richten. Een verhuisdoos voor spullen van je kind die je graag wil bewaren, een doos voor souvenirs die een emotionele waarde, maar geen plek in huis hebben. Bedenk voor jezelf een goed systeem, en schrijf op de verhuisdoos duidelijk wat erin zit, of plak er zelfs een foto op met de inhoud. Zo kun je al je spullen netjes opstapelen langs een muur, en toch steeds precies vinden wat je nodig hebt. Je zult zien dat je opeens een heleboel ruimte over hebt om nuttig te gaan gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *