Voorkom handklachten met een ergonomische muis

Voorkom handklachten met een ergonomische muis

Werk jij elke dag veel uur met een computer? Dan is het gebruiken van een ergonomische muis een goede keuze. Ergonomische muizen zijn ontworpen om RSI klachten te voorkomen en je houding te verbeteren. Naast de aangepaste muisvorm, beschikken sommige ergonomische muizen ook over een trackbal om de kans op polsklachten nog verder te verminderen. Met een ergonomische muis blijft de hand namelijk in een neutrale positie. In dit artikel krijg je meer informatie over waarom het gebruik van een ergonomische muis zo handig is. Daarnaast ontvang je ook tips bij het aanschaffen van een muis.

Waarom een ergonomische muis?

Door langdurig gebruik van de muis kunnen gezondheidsklachten, zoals coördinatie klachten, nekklachten, schouderklachten, vingerklachten en polsklachten ontstaan. Bij een traditionele (standaard) muis ligt de hand plat op de muis. Daarbij is het polsgewricht gedraaid en heeft de hand een onnatuurlijke stand. Dit kan leiden tot pijnklachten in de onderarm, pols of de gehele arm. Ergonomische muizen zorgen voor een natuurlijke, gezonde werkhouding waardoor RSI klachten voorkomen kunnen worden.

Klachten verkeerd muisgebruik

Langdurig in dezelfde houding werken en geregeld dezelfde bewegingen maken, kan leiden tot RSI klachten. Er zijn vele soorten klachten die veroorzaakt kunnen worden door (overmatig) muisgebruik, zoals een muisarm of carpaal tunnel syndroom. RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen in de vingers, handen, polsen, ellebogen, armen, schoudergebied, nek en rug. Een gezonde werkhouding kan bijdragen aan RSI preventie. Het belangrijkst bij het voorkomen van RSI klachten is voldoende afwisseling en beweging in uw werkzaamheden.

Tips bij het kopen van een ergonomische muis 

Welk type ergonomische muis het best bij je past, is afhankelijk van het type werkzaamheden, eventuele klachten en persoonlijke voorkeuren. Bij de keuze van een ergonomische muis kan je letten op verschillende factoren:

 • Welke werkzaamheden verricht je tijdens het werk?
 • Wat is de maat van je hand?
 • Ben je links- of rechtshandig? 
 • Is het de bedoeling dat je de muis continu of enkel soms gaat gebruiken?
 • Wat zijn je klachten? Of welke klanten wil je momenteel voorkomen?
 • Test verschillende muizen bij het aanschaffen.

Welke soort ergonomische muizen zijn er? 

Er zijn heel veel verschillende soorten ergonomische muizen verkrijgbaar. De belangrijkste varianten van de ergonomische muis hebben wij hieronder voor je vermeld:

 • Verticale muis

Bij verticale muizen houdt je de muis vast in een handshake positie. Een verticale muis lijkt erg op een traditionele muis en heeft daardoor een korte gewenningstijd. Door de verticale positie worden de onderarm en pols in een neutrale positie geplaatst, waardoor spierspanning in uw onderarm afneemt en klachten aan uw pols, arm en schouders worden verminderd of voorkomen;

 • Joystickmuis

Joystickmuizen dwingt de gebruiker om een natuurlijke houding aan te nemen. De naar de hand gevormde joystick brengt ontspanning aan de hand, pols, arm en schouder;

 • Trackball muis

Een Trackball muis bestuurt je door de trackball te bewegen met de vingers en/of duim. Trackball muizen vereisen daardoor veel minder arm- en polsbewegingen dan een traditionele muis en bieden daardoor een pijnvrije computerervaring;

 • Penmuis

De penmuis voelt en beweegt als een pen. De Penclic muis stelt gebruikers in staat om nauwkeurig te kunnen werken, wat leidt tot betere resultaten in minder tijd;

 • Rollermuis

Met een Rollermuis werk je vanuit een optimale muispositie, centraal voor je lichaam in lijn met je beeldscherm. Je beweegt de muis door de rollerbar met je vingertoppen te bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *