Wat is gehoorbescherming op maat precies?

Wat is gehoorbescherming op maat precies?

Er kan worden vastgesteld dat er door de jaren heen behoorlijk wat verschillende soorten gehoorbescherming op maat op de markt zijn verschenen. Er wordt op dit vlak dan ook een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de standaard, universele gehoorbescherming en anderzijds de gehoorbescherming op maat. In de basis verschillen deze beide opties uiteraard niet zoveel van elkaar, maar toch zijn er wel degelijk bepaalde verschillen te noteren. In het merendeel van de gevallen geven mensen er toch de voorkeur aan om gebruik te maken van gehoorbescherming op maat. Dit omwille van verschillende redenen waar we je op deze pagina graag kennis mee laten maken. Uiteraard besteden we ook aandacht aan de nadelen waar je rekening mee dient te houden bij het gebruikmaken van maatwerk gehoorbescherming. 

Wat is gehoorbescherming op maat?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat gehoorbescherming op maat nu precies is. Wanneer men gehoorbescherming produceert moet er een keuze worden gemaakt uit twee verschillende mogelijkheden, namelijk: 

  1. Wordt er gekozen voor een universele oplossing die voor iedereen past? 
  2. Wordt er gekozen voor een maatwerk oplossing voor één bepaalde persoon?

In het eerste geval is het resultaat dus gehoorbescherming welke door verschillende personen kan worden gedragen. Dit zorgt ervoor dat de gehoorbescherming op de werkvloer perfect kan worden uitgewisseld tussen verschillende werkkrachten. In de praktijk geven echter slechts weinig mensen de voorkeur aan deze mogelijkheid. Het alternatief? Gehoorbescherming op maat welke specifiek wordt ontwikkeld op basis van de ooropening waar een bepaalde persoon over beschikt. 

Voorkom het “lekken van geluid”

Door gebruik te maken van oordoppen op maat is het mogelijk om verschillende potentiële risico’s het hoofd te bieden. Zelfs de meest solide universele gehoorbescherming slaagt er in de praktijk namelijk niet of nauwelijks in om het gehoor echt op de meest optimale wijze te kunnen beschermen. Dat geldt zeker wel voor zogenaamde otoplastieken. Het feit dat deze gehoorbescherming op maat van de ooropening wordt gemaakt zorgt er namelijk voor dat het zogenaamde lekken van geluid tegen kan worden gegaan. Hierdoor kan je in de praktijk pas echt te allen tijde rekenen op de meest optimale bescherming voor je gehoor. 

Wat is de levensduur van gehoorbescherming op maat?

Een bijzonder belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden bij het aanschaffen van gehoorbescherming op maat heeft betrekking tot het feit dat je deze niet zomaar je hele leven kan blijven gebruiken. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat de ooropening van een mens door de jaren heen een andere vorm kan aannemen. Dit zorgt ervoor dat maatwerk gehoorbescherming welke bijvoorbeeld enkele jaren geleden nog perfect paste mogelijks tegenwoordig niet meer de ooropening volledig weet af te sluiten. Omwille van deze reden en omdat ook het gebruikte materiaal na verloop van tijd sporen van slijtage kan laten optekenen wordt het aangeraden om gehoorbescherming op maat elke drie à vier jaar te vervangen. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je tijdens het werken te allen tijde kan rekenen op een echt optimale bescherming van je gehoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *