Wat kunnen we verwachten van de waterstof-opmars?

Wat kunnen we verwachten van de waterstof-opmars?

Dat de waterstofauto één van de auto´s van de toekomst is, dat is onderhand wel een ding wat zeker is. Autofabrikanten investeren veelvuldig in dit soort nieuwe motoren en overheden zijn al druk bezig om waterstoftankstations te creëren / subsidiëren. Kortom; de waterstofauto is de toekomst. Alhoewel merken als Opel, Mazda, Toyota en BMW (net als nog veel meer merken) druk met de ontwikkeling van de waterstofauto bezig zijn heeft Hyundai de primeur. De eerste waterstofauto´s rijden al; zelfs in Nederland! Het is dus nog maar een kwestie van tijd voordat we de waterstofauto, net als de elektrische auto´s, in het Nederlandse straatbeeld gaan zen. 

Autorijden op waterstof
De waterstofauto is vanwege het niet uitscheiden van schadelijke stoffen een zeer milieuvriendelijk alternatief voor de huidige auto´s. Ook moet er in meegewogen worden dat de huidige fossiele brandstoffen (zoals de benodigde olie) aan het opraken is. Dus willen we ook in de toekomst gewoon blijven rijden dan zijn er andere vormen van brandstof voor onze auto´s nodig. De elektrische auto heeft al haar intrede gedaan, maar met waterstof lijkt er nog een alternatief bij te komen. 

Hoe ver kun je rijden met waterstof?

Waar Shell al vanaf 1999 heil zag in de waterstofauto daar zijn de overige brandstofleveranciers en autofabrikanten pas tien jaar later in de waterstofauto gaan geloven. Bij wedstrijden die Shell onder de naam Shell Eco-marathon organiseert zijn al records gevestigd van 2331 kilometer op 1 liter waterstof. De standaard waterstofauto gaat dat natuurlijk bij lange na niet redden. Maar het geeft een indicatie van de potentie. 

Wetenswaardigheden over waterstof

  • Waterstof wordt in gasvorm onder druk getankt. Een tankbeurt zal ongeveer 3 minuten in beslag nemen.
  • De in 2013 als eerste (standaard) geïntroduceerde waterstofauto kan op één tank ongeveer 500 tot 600 kilometer rijden. 
  • De huidige waterstofauto kost zo’n €75.000, maar de verwachting is dat als deze in grotere hoeveelheden geproduceerd gaan worden dat de waterstofauto ongeveer de helft van dat bedrag gaat kosten.
  • Andere verwachtingen zijn dat er in de komende jaren een paar duizend waterstofauto´s in Europa zullen rijden en dat landen als Nederland in 2025 een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations zal hebben. 

Conclusie & samenvatting
Op dit moment is het kopen van zo’n auto op waterstof nog niet zo heel interessant. Vooral omdat er weinig plekken zijn waar je dit kunt tanken. Een elektrische auto heeft op dit moment wat dat betreft nog veel meer voordelen. Op langere termijn verwachten wij dat de overstap naar waterstof zeker gemaakt zal gaan worden. Het is een kwestie van tijd voor er mee bedrijven en merken in deze producten stappen om ze verder door te ontwikkelen. Zodra de prijzen van auto’s op waterstof dalen zullen naar verwachting ook de eerste consumenten kiezen voor dit alternatief. 

Bron: waterstofrevolutie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *