Welke materialen kun je stansen?

Welke materialen kun je stansen?

Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw begon het industriële tijdperk. De industriële revolutie zorgde voor een enorme toename in de vraag naar snellere en preciezere methoden van productie. De fabrieksproductie ging daarmee een nieuw tijdperk in. Het was in deze tijd dat ook het industriële stansen werd ontwikkeld. Fabrikanten begonnen in deze tijd de behoefte te krijgen aan preciezer werk, omdat ze sneller konden produceren met materiaal dat continu van dezelfde kwaliteit was. Alle afmetingen moesten uniform worden, en dat ging beter machinaal dan met de hand. Fabrikanten moesten dus economisch gezien uniforme onderdelen produceren om meer van hun producten sneller te kunnen produceren.

Sinds die tijd zijn de voordelen van het stansen toegepast op een groot aantal industrieën en is de behoefte aan het stansen van een breed scala aan materialen wijdverbreid. Het antwoord op die behoefte is op een heel nieuw niveau gekomen met industriële stansdiensten, lasersnijden, ponsmachines en watersnijden. Bij lasersnijden zijn sneden tot maximaal 20 millimeter niet ongebruikelijk. Staal bijvoorbeeld, kun je zelfs watersnijden. Waterstraalsnijmachines gaan moeiteloos door de hardste materialen. Het snijden van staal met water is een prachtige techniek en het werkt verbluffend eenvoudig. 

Watersnijden

Een waterstraalsnijmachine bestaat uit een snijtafel met daarbij een hogedrukpomp. De pomp zorgt ervoor dat je juiste waterdruk wordt aangemaakt voor het materiaal en de dikte van het te snijden oppervlak. Deze pomp is vaak hydraulisch, en wordt met behulp van een compressieversterker verhoogd, zodat er een stabiele, constante druk ontstaat. Vervolgens wordt deze straal op het materiaal gedrukt en zo wordt het snijden met water mogelijk gemaakt.

Stansen

Er zijn meerder soorten stansmachines op de markt. Er zijn stansen die van boven en onderen tegelijk kunnen snijden. Maar welke materialen kun je stansen? Stansen met dun koper en aluminium is een techniek die veel wordt gebruikt bij het maken van LED of Neon letters. Het type apparatuur dat men gebruikt voor de verschillende stansservices is afhankelijk van het volume en het te stansen materiaal. Voor materiaal dat voor gebruik verwarmd moet worden, zoals polycarbonaat, zijn de persen meestal uitgerust met een warmtecapaciteit. De stansprocessen die toegepast worden zijn afhankelijk van het type materiaal en de behoeften van de klant. 

Welke materialen kun je stansen?

Kunststof, acryl, polycarbonaat, kunststof folie, schuim, rubber en glasvezelplaat worden naast aluminium of koper vaak gebruikt voor het stansen. De hardheid van het materiaal zal de meeste invloed hebben op de methoden van het stansen die kunnen worden gebruikt.

Bron: superrenovatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *