Welke soorten karaat goud zijn er?

Welke soorten karaat goud zijn er?

Wat is goud?

Bij goud praten we over een scheikundig element. Dat betekent dat het niet is op te delen in andere elementen. Het heeft atoomnummer 79 en het symbool Au. Het is een edelmetaal en dat wil zeggen dat het bestand is tegen roest en corrosie. Ook daarom wordt goud veel voor sieraden gebruikt. Het is iets harder zink en dus vrij zacht. Dat is de reden dat om het harder te maken het voor de meeste toepassingen wordt gelegeerd. De zuiverheid van goud wordt aangeduid met karaat. Dat is een eenheid voor het massagehalte. Een karaat is een 24e deel zuiver edelmetaal voor een hoeveelheid legering. In simpele woorden betekent dat, dat 24 karaat zuiver goud is en 12 karaat de helft van de massa zuiver goud. Veel voorkomende goudgehaltes in Nederland zijn 14 karaat (58,5% goud), 18 karaat (75%), 20 karaat (83.3%) en 22 karaat (91,6%).

Vaststelling goudprijs

In Londen bepaalt al sinds 1897 een aantal Europese banken twee keer per dag de goudprijs per troy ounce (31,1 gram). Dat gebeurt dus niet op een beurs door vraag en aanbod. Dat lijkt op de manier de Libor, het interbancaire rentetarief, wordt bepaald. Prijsmanipulatie is dus in principe mogelijk. Vanuit de Verenigde Staten zijn bezwaren geuit tegen deze manier. Verder gaan we hier bespreken welke soorten karaat er bestaan. Dit is interessant voor de goudprijs die wordt gemeten.

Keurplicht

Als je goud gaat kopen, let dan op het Hollandse keur. Dat keur bestaat al sinds de tijd van Napoleon en is een waarborg dat het goudgehalte klopt. Als dat keur ontbreekt, zal de taxateur het gehalte bepalen met een speciale vloeistof.

14 Karaat

Zoals aangegeven bestaat 14 karaat goud voor 58,5% uit zuiver goud. 14 Karaat goud wordt ook wel aangeduid met 585, wat staat voor 18,5%. De meeste sieraden die in Nederland worden verkocht zijn 14 karaat.

18 Karaat

De prijs van 18 karaat goud, wat betekent 75% zuiver goud, ligt 25% boven de prijs van 14 karaat. 18 Karaat goud heeft een keur met nummer 750

20 Karaat

In Europa was in het verleden 20 karaat goud tamelijk populair, maar tegenwoordig zie je dat gehalte heel weinig. 20 Karaat goud heeft een keur met nummer 833.

22 Karaat

Vanwege het hoge goudgehalte vanĀ 91,6%, is 22 karaat behoorlijk duur. Het komt vaak uit landen als Suriname, Turkije, Marokko en China. Zoals wel al duidelijk zal zijn, heeft 22 Karaat goud een keur met nummer 916.

Uiteindelijk heb je veel verschillende soorten karaat goud. Voor meer info, neem een kijkje op de website van goudinkooputrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *