Zaken die geregeld moeten worden voor een uitvaart

Zaken die geregeld moeten worden voor een uitvaart

De overledene thuis opbaren?

Veel mensen vinden het fijn als de overledene nog even thuis ligt opgebaard zodat meerdere mensen er afscheid van kunnen nemen.

Kist laten zakken door andere?

De meeste mensen laten kistdragers inhuren voor het verplaatsen van de kist naar het graf toe. Je kan er ook voor kiezen om een kist samen met de familie naar het graf toe te dragen. Wellicht dat dit helpt met het een plekje te geven.

Verzekering

Als iemand is overleden dan is het handig om even contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar. De uitvaartverzekeraar kan aangeven waarvoor de overledene is verzekerd en hoeveel het budget is voor de uitvaart. Ook moet je de voorwaarden goed doorlezen. Waarvan mag er gebruik worden gemaakt? Het is natuurlijk nooit leuk als je er later pas achter komt dat bepaalde zaken niet binnen de verzekering vielen.

Locatie

In Nederland zijn er verschillende begraafplaatsen aangelegd door gemeentes maar je hebt ook bijzondere begraafplaatsen. De beheerders van een bijzondere begraafplaats kunnen personen van andere gezindten weigeren. Denk bijvoorbeeld aan Joden, katholieken of protestanten. Op de kleine kerkelijke begraafplaatsen heeft men over het algemeen alleen ruimte voor leden van het eigen kerkgenootschap. Ook kleine gemeentelijke begraafplaatsen kunnen soms alleen bestemd zijn voor de inwoners van het desbetreffende dorp.

Kist

Een kist moet natuurlijk speciaal zijn. Uiteindelijk blijft de overledenen voor een lange tijd in de kist liggen. Er moet goed over nagedacht worden of de kist bijvoorbeeld een witte kleur heeft of dat je graag wilt dat het zijn eikenlook behoudt.

Balsem

Meestal als iemand ter overlijden komt dan balsemen ze het lichaam in zodat het lichaam langer goed blijft. De vraag blijft of de familie dat wel wilt. Als er wordt besloten om de kist niet open te laten voor de begrafenis dan is het ook niet per se nodig om een lichaam helemaal in te balsemen.

Kist open of gesloten?

Voor ontzettend veel mensen is dit een lastige keuze. Wil de familie de kist graag open of juist niet? Als de kist open gaat dan is het misschien makkelijk voor de dierbaren om het overlijden van de overledene een plekje te geven. Als je besluit om de kist open te doen dan is het nog de vraag hoe wil je dat de overledene eruit ziet? Wil je dat degene in zijn normale kleren ligt opgebaard? Wil je dat hij of zij wat speciale dingen bij zich heeft? Wil je dat degene make up op heeft zodat hij of zij er echt op lijkt hoe hij of zij er normaal bij loopt.

Bloemen

Vaak zijn er bij een begrafenis bloemen aanwezig. Deze bloemen zorgen voor een mooie sfeer. Het straalt rijkdom uit en met de kleuren laat je blijken wat voor een persoon diegene was.

Rouwauto

Een rouwauto is ontzettend belangrijk voor een begrafenis, zonder een rouwauto kan de overledene uiteraard niet vervoerd worden. Wellicht dat de overledene nog een speciale wens had. Ook de kleur van de rouwauto is een beslissing die gemaakt moet worden, wordt het zwart of toch liever wit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *