Zelf een horecaonderneming beginnen: hier moet je op letten

Zelf een horecaonderneming beginnen: hier moet je op letten

Stel, je droomt van een eigen horecaonderneming. Een romantisch idee en vaak een veel leuker bestaan dan een negen-tot-vijf bestaan. Maar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij zetten een aantal van de belangrijkste aandachtspunten vast op een rijtje.

De locatie 

Een van de grootste horecaondernemers allertijden, Conrad Hilton, riep het lang geleden al: ‘Om succesvol te zijn in deze branche zijn drie dingen belangrijk. Location. Location. Location’. Het bepalen van de juiste locatie is geheel afhankelijk van jouw doelgroep en concept, maar in principe is een gegeven feit dat hoe dichter bij je de massa bent, hoe meer gasten je zult krijgen. Uiteraard horen bij de beste locaties ook de duurste prijzen. Maar ook als je geld hebt is niet alles is te koop. Om inzicht te krijgen in de beschikbare locaties, of wie eigenaar van onroerend goed is, kun je kijken op de kadastrale kaart. Dat is hét begin voor het bepalen van jouw ideale locatie, en de mogelijkheden ertoe. 

Vraag en aanbod 

Misschien is de droom wel om een Italiaans pizza restaurant te beginnen, maar is er in de omgeving van de door jou gekozen locatie al een overvloed aan Italiaanse restaurants te vinden. Je hoeft niet altijd van je eigenlijke passie of droom af te stappen, maar houd rekening met concurrentie. Als je de eerste in iets bent, is de kans groot dat je je toekomstige concurrenten voorblijft. En als je perse wilt concurreren met de gevestigde orde, zorg er dan voor dat jouw concept beter, leuker én lekkerder is dan dat van de concurrent. 

Kennis

Hoe romantisch het ook mag klinken. Wees voorbereid. Ondernemen is een vak apart, en een goed draaiend restaurant ook. Alleen goed kunnen koken is helaas niet voldoende. Zorg er dus voor dat je een team om je heen hebt met mensen die verstand van zaken hebben. Een boekhouder, een manager en goed keukenpersoneel zijn onmisbaar. 

Ondernemingsplan

Wederom, goed voorbereid beginnen is het halve werk. Zowel om een eventuele lening bij de bank te kunnen verkrijgen, als voor je eigen inzicht, is een solide businessplan nodig. Zo krijg je financieel inzicht in wat er nodig is, en wanneer je kunt verwachten iets terug te gaan verdienen. Ook hierbij is het belangrijk dat je -als je de kennis zelf niet in pacht hebt- iemand inschakelt die je hierbij kan helpen. 

Weet waar je aan begint

We hebben het eigenlijk al gezegd, en we zeggen het niet om je te ontmoedigen. Volg je droom en je hart, maar besef wel dat je het hoogstwaarschijnlijk alleen maar drukker gaat krijgen als dat je in loondienst bent. Veel mensen hebben de wens voor zichzelf te beginnen vanwege vrijheid, maar bij eigen baas zijn komt een heleboel kijken. Je maakt lange dagen, bent zowel operationeel als achter de schermen betrokken bij alle processen en zal altijd positief moeten blijven. Denk er dus goed over na wat je ervan verwacht!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *