Zo optimaliseer jij je bedrijfsprocessen

Zo optimaliseer jij je bedrijfsprocessen

Het optimaliseren van de bedrijfsprocessen is zo nu en dan nodig om je bedrijf gezond te houden. Door te optimaliseren verhoog je de productiviteit en verlaag je de kosten. Al met al kan je bedrijf en alleen maar beter van worden. Maar hoe optimaliseer je je processen nou? Vaak is dit een tijdrovende klus, omdat de huidige manier een vastgeroest iets is. Het is moeilijk om met een open blik naar je eigen bedrijf te kijken. Hiervoor kan je ook een extern bureau inschakelen. Wellicht dat de volgende tips je kunnen helpen.

Zorg dat veranderingen op elk niveau gedragen worden

Bij veranderingen is het belangrijk om dit per afdeling te doen. Anders raak je het overzicht volledig kwijt. Wel is het belangrijk dat de veranderingen op elk niveau bekend zijn en dat zij daarin mee gaan. Je hebt iedereen nodig om een verandering succesvol te maken. 

Heb aandacht voor je mensen

Een verandering doorvoeren gaat veel tijd in zitten. Mensen zijn gewoontedieren, vaak zijn ze zo gewend aan een bepaalde manier van werken. Het hanteren van een andere werkwijze kan wat strubbelingen opleveren, omdat deze nieuwe manier helemaal eigen gemaakt moet worden. Blijf daarom aandacht hebben voor je personeel. Zij zijn degene die met deze verandering om moeten gaan, en je wil niet dat ze onnodig fouten gaan maken. Blijf dus met ze praten, ook om op die manier al vroeg de eventuele fouten eruit te halen. 

Verzamel de feiten

Naar je gevoel luisteren is belangrijk, maar nog belangrijker is het om de feiten en data te bekijken om te zien of een proces echt een verbetering is of niet. Wees ook niet bang om fouten te maken. Van fouten kan je alleen maar leren. Neem snel afscheid van een verandering als dit niet het gewenste effect blijkt te hebben. Er te lang mee door gaan zorgt ervoor dat er fouten gemaakt worden en dit zal uiteindelijk meer geld kosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *