Zo zorg je voor meer veiligheid op het werk

Zo zorg je voor meer veiligheid op het werk

Een goede werkgever wilt het allerbeste voor zijn werknemers en dat betekent goede cao voorwaarden, pensioen, reiskostenvergoeding ga maar door. Een ander belangrijk onderdeel is de veiligheid op het werk. Voor sommige werknemers is de veiligheid op de werkvloer namelijk niet altijd gegarandeerd. Het is belangrijk voor een werkgever om de risico’s die zich op de werkvloer begeven te onderzoeken en zoveel mogelijk maatregelen te nemen om dit risico te verlagen. 

Risico’s op de werkvloer in de bouw

Werknemers in de bouw lopen enorm veel risico als zij aan het werk zijn. Dit komt doordat het werk fysiek zwaar werk is met elektrische apparaten en zware objecten. Ongeluk zit daarom in een klein hoekje in de bouw en daarom is de veiligheid zo uiterst belangrijk. Veel van de veiligheidsmaatregelen in de bouw gaan om het beschermen van het welzijn van de werknemer, maar in sommige gevallen is een helm en kevlar neuzen niet genoeg. Dit geldt vooral voor ZZP’ers in de bouw. Doordat zij ZZP aan het werk zijn staan zij er vaak alleen voor en werken zijn niet in teams. Wanneer er een ongeluk gebeurt is de kans klein dat iemand er dan snel achterkomt. Om de ZZP’er in de bouw te helpen kan persoonsalarmering aangeschaft worden. Dit is een kleine knop die op het persoon gedragen wordt. Wanneer deze knop ingedrukt wordt is het mogelijk om een locatie te verzenden. Zo weet een centralist waar het alarm signaal vandaan komt en kan de centralist hulp sturen.

Risico’s op de werkvloer in de zorg

Ook voor werknemers in de zorg is er een groot risico als het gaat om risico’s op de werkvloer. Dit komt namelijk doordat werknemers in de zorg vaak op huisbezoeken moeten gaan bij ouderen. Wanneer deze ouderen verward zijn kan het voorkomen dat ze agressief gedrag vertonen. Voor de werknemer in de zorg is dit uiterst gevaarlijk, omdat de werknemer de verantwoording draagt in dat moment. De verwarde ouderen zal zich nauwelijks tot niks kunnen herinneren in zulke scenario’s. Hoe ga je veilig op huisbezoek vraag je je dan af. Dit kan gemakkelijk met een persoonsalarm. Wanneer deze namelijk met een druk op de knop geactiveerd wordt gaat het afluister mechanisme van de klok aan en luistert een centralist mee naar de situatie. Zo kan de centralist bepalen wat er aan de hand is en de juiste hulp toesturen naar de werknemer.

Risico’s op de werkvloer voor de advocaat

Ook advocaten lopen risico’s op de werkvloer. Deze is vergelijkbaar met de risico’s die werknemers in de zorg hebben. Alleen dan zijn het niet de ouderen maar de cliënten die overkomen zijn van emotie en niet in staat zijn om hun acties te verantwoorden. In deze gevallen is de advocaat vaak de dupe, omdat deze de bemiddelaar is tussen cliënt en justitie. Om de veilgiheid op de werkvloer voor de advocaat te vergroten is het mogelijk om een noodknop voor advocaten te installeren in de vloer onder het bureau van de advocaat. Zo kan de advocaat stilzwijgend een collega of de beveiliging inlichten dat hij in een onzekere situatie zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *